7 نکته در انتخاب نام فرزند

انتخاب نام فرزند، نام دختر و نام پسر

نام یکی از عوامل موثر در برندسازی شخصی است. اگر برای انتخاب نام فرزند، نامی به ذهنتان نمی رسد، ابتدا باید با کمک دیگران نام های زیادی را جمع آوری نمایید و سپس از بین آنها بهترینشان را برگزینید. اما کدام نام بهترین است؟ برای ارزیابی نام ها می توانید از هفت نکته زیر بهره ببرید.

یک: نگارش با حروف لاتین

زمانی که پدر و مادرهای ما برایمان اسم انتخاب می کردند نمی دانستند که روزی ما با این اسامی می خواهیم ایمیل ساخته و یا در شبکه های اجتماعی عضو شویم. ما هم نمی دانیم 20 سال دیگر فرزندانمان از اسمشان چه استفاده های دیگری خواهند کرد، اما لااقل می توانیم شرایط امروز را در نظر گرفته و نامی برایشان برگزینیم که با حروف لاتین فقط به یک صورت تایپ شود. به عنوان مثال Hamid از این لحاظ اسم مناسبی است.

دو: همخوانی با “خانم” یا “آقا”

برخی نام ها طوری هستند که فقط می توان قبل از آنها از “آقا” استفاده کرد. برخی نیز به گونه ای اند که “آقا” را باید بعد از آنها به کار برد. نام هایی هم وجود دارند که با “آقا” تناسب پیدا نمی کنند، چه قبلشان باشد و چه بعدشان. در بهترین حالت باید نام را طوری انتخاب کرد که آقا را بتوان در پس و پیش آن به کار برد. بنابراین نام مورد نظر خود را با “آقا” یا “خانم” و واژه های مشابه مورد آزمایش قرار دهید.

سه: نام دو بخشی

بعضی نام ها بر خلاف ظاهر کوتاهی که دارند، تعداد بخش های زیادی داشته و نام های طولانی محسوب می شوند. برخی نام ها نیز به لحاظ ترکیب حروف و تلفظ سختی که دارند در جامعه به اشکال ساده تری تلفظ می گردند. به عنوان مثال محمد و ابراهیم نام هایی سه بخشی هستند که متاسفانه ممد و اِبی تلفظ می شوند؛ تلفظ ناقص نام نوعی بی احترامی محسوب می شود اما حقیقتی است که در جامعه وجود دارد، پس نمی توانیم آن را نادیده بگیریم.

استفاده از نام های تک بخشی در برخی کشورهای دنیا رواج دارد؛ نام هایی چون جک، مت، جو، جان اما در کشور ما کوتاهترین نام ها دو بخشی اند. نام هایی چون حمید، شهاب، عسل، سارا و لیلا. پیشنهاد می شود صرفا از نام های دو بخشی در نام گذاری فرزندتان بهره ببرید.

چهار: تناسب با نام خانوادگی

همیشه امکان هماهنگ کردن نام و نام خانوادگی نیست اما تا حد ممکن است بهتر است به این مساله نیز توجه شود. شما می توانید با یک یا چند حرف مشترک بین نام و نام خانوادگی هماهنگی آوایی ایجاد کنید. ممکن است حروف مشترک صدادار و یا بی صدا باشند. به عنوان مثال حرف های “د” و “ر” در “داریوش ارجمند” و صدای “ایـ” نیز در “علی دایی” تکرار شده است.

همچنین می توانید نام و فامیل را در کنار هم نوشته و یا تایپ نمایید و سپس هماهنگی ظاهری آنها را بررسی کنید. برای مثال به نحوه نگارش نام “حامد بهداد” توجه فرمایید.

پنج: الگوبرداری

برخی نام ها می توانند در شکل گیری شخصیت افراد موثر باشند. به عنوان مثال کسی که نامش علی است در دوران تحصیل نسبت به داستان زندگی امام علی(ع) حساسیت بیشتری داشته و آن را بهتر حفظ می کند. ممکن است بر همین اساس سعی نماید که از امام علی(ع) در زندگی الگو برداری کند. داستان زندگی صاحب اصلی یک نام می تواند بر روی افراد تاثیر گذار باشد. شخصی که آرش نام دارد، ممکن است نسبت به دیگران عشق و علاقه ای دو چندان به ایران داشته و آمادگی بیشتری برای نثار جان در مسیر وطن پرستی داشته باشد. چرا که احتمالا با داستان زندگی آرش بزرگ شده و دوست دارد آرش دیگری از خود بسازد. البته این تاثیرات حتمی نبوده و در مورد همه صدق نمی کند.

شش: تصمیم بلند مدت

به نظر می رسد برخی نامهای پراستفاده ی ملی و مذهبی هرگز قدیمی نشوند اما اکثر نامها چنین ویژگی ای ندارند. نامی که برای کودکان متولد شده ی 20 سال پیش مناسب بوده است، ممکن است برای کودکان امروزی مناسب نباشد. در نام گذاری فرزند باید به شرایط روز جامعه نگاه کنیم تا نام مورد انتخاب برای زندگی فردای فرزندمان نیز مناسب باشد. فراموش نکنیم که فرزند ما می خواهد تا 120 سال دیگر با این نام زندگی کند.
برخی پدربزرگ ها و مادربزرگ ها با اسامی قدیمی مانوس تر بوده و ممکن است اصرار بر نامی داشته باشند که مناسب شرایط روز جامعه نباشد، بهتر است با رعایت احترام آنها را متقاعد کرده و در انتخاب نام از مشورت جوان تر ها بیشتر بهره مند شویم.
ممکن است بگویید شروین نام خیلی خوبی است اما چون همسایه مان سه ماه پیش این نام را برای پسرش انتخاب کرده از این نام می گذرم تا فکر نکنند تقلید کرده ایم؛ چنین تفکری صحیح نیست، مسائل کوتاه مدت و حاشیه ای را در تصمیم مهم نام گذاری در نظر نگیرید.

هفت: قابل پذیرش بودن

برخی نام ها تکراری هستند و در مقابل برخی آنقدر استفاده نشده اند که وقتی نظر دیگران را در موردش می پرسیم در ابتدا قادر به تلفظ صحیح آن نیز نبوده و می خواهند یک بار دیگر نام را تکرار کنیم. گاهی ما در مسیر پیدا کردن نام های خیلی خاص و غیرتکراری آنقدر زیاده روی می کنیم که حاصل تلاشمان دستیابی به نام هایی است که از دید دیگران عجیب و مسخره به نظر می رسند. کاری نکنید که نام فرزند شما بیش از حد جلب توجه کند، طوری که وقتی به مدرسه رفته همکلاسی هایش نام او را مسخره کنند. در متمایز بودن نام می بایست حد اعتدال را رعایت کرد. از دیگر عیوب نام های ناشناخته آن است که گاهی نمی توان فهمید که نام دخترانه است یا پسرانه.

به نظر شما چه معیارهای دیگری در انتخاب نام فرزند وجود دارد؟

29 نظر

    • آتنا

      اسم شما اسم خیلی قشنگیه اما یک اسم بین المللی نیست و معادل خارجی آن ماریا هست که با مریم فرق میکنه مریم معرب اسم ماریا هست…از بین اسامی دخترانه در ایران تنها اسمی که بین المللی هست سارا هست که تلفظ خارجی اون هم سارا هست و معرب آن ساره هست که ساره مثل مریم بین اللمللی نیست بقیه اسم ها یا کلا ریشه خارجی دارن مثل اسم خودم و اسم رزا یا هلنا و یا اسم های اصیل ایرانی که ریشه کاملا ایرانی دارن مثل آرمیتا

  1. محسن

    سلام
    آقای توکلی خسته نباشید
    گاهی اوقات در مورد این گونه مسائلی که شما مطرح کردید (انتخاب نام و یا …) با خودم فکر می کردم (در گذشته بسیار دور) ولی هیچ وقت گمان نمی کردم که روزی اینگونه مسائل در قالب تخصصی به نام برندینگ مطرح شود.
    بسیار جالب بود
    تشکر

  2. با سلام خدمت جناب توكلي
    واقعا از مطالب مفيد وبسايت شما همچنين نقد و نظراتتون در مورد برندينگ در فضاي اينترنت خيلي لذت مي برم. با توجه به اينكه رشته تحصيلي بنده مديريت اجرايي با گرايش بازاريابي بوده مطالب وبسايت شما رو بسيار جذاب و معتبر ارزيابي كردم كه دوست دارم اين مطالب رو در فضاهاي مختلف و شبكه هاي اجتماعي به اشتراك بگذارم كه متاسفانه لينكي براي اين قضيه پيدا نكردم و مجبورم لينك اين صفحه را كپي كنم. در صورت امكان اين موضوع را مورد بررسي قرار دهيد.
    متشكرم

  3. رحمان ابراهيمي

    بهتره از نام هاي فارسي اصيل استفاده كنيم. البته طي سال هاي اخير اين روند خيلي خوب شده و نام هاي فارسي زيادي ديده ميشه.
    نكته ي ديگه اينكه به معاني اسم ها دقت كنيم. ديده ميشه اسم هايي كه ظاهر زيبايي هم دارند معاني متفاوت و نامناسبي براي يك نام رو دارند.
    ممنون از مطالب خوبتون، كاش اين مقاله رو پدر بزرگ من هم قبل از انتخاب اسم من خونده بود!

  4. ممنون از نکات خوبتون. فقط چون یکی از دوستان ما این مشکل براش پیش اومده براتون اینجا میگم:
    اسم آرسس که یکی از پادشاهان و یا فرماندهان دوران ماد است و کاملا فارسی است و زیبایی خاصی در گفتار فارسی نیز دارد در زبان انگلسی و در صورت نوشتنش به صورت انگلسی معنای بسیار بدی می دهد به طوری که دوست ما مجبور شده اسم پسر کوچولوش رو عوض کنه.
    به هر حال در انتخاب نامهای خاص و اونایی که کمتر استفاده میشن خیلی وسواس داشته باشین.
    در مورد اسمهای سخت هم دقت کنین. مثلا اسم دختر کوچولوی خودم آرتمیس هست ولی تقریبا 5-6 ماه طول کشید تا مادربزرگاش بتونن اسم رو درست تلفظ کنن. الانم هر کس اسمش رو می پرسه اولش اینو میگه: “چقدر اسمش سخته! البته خودم چون دریایی هستم و دوستار آرتمیس فرمانده زن نیروی دریایی ایران در زمان هخامنشیان و قبلا این اسم رو میشناختم اصلا فکر نمی کردم برای دیگران این اسم گفتنش اینقدر سخت باشه.

  5. سینا دوشیری

    سلام.
    خیلی جالب بود.
    ولی یه نکته ای و فراموش کردین. اینکه نامی و انتخاب کنید که بشه جنسیت فرزند و تشخیص داد. جدیدا مد شده که نام هایی و انتخاب می کنن که باید حتما این سوال و بپرسی که فرزند پسر هست یا دختر!؟

  6. Pingback: چطور در مصرف آب صرفه جویی کنیم؟ | حوریه جعفری

  7. مهسا

    نظرتون در مورد اسم علیرصا چیه دوستان؟؟! پسرم 9 ماهشه.ولی هنوز درگیرم که نکنه بزرگ بشه اسمشو نخواد.ویا باید در مورد اسمش بیشتر فکر میکردیم.البته از اسمهای عجیب و امروزی خوشمان نمیاد و علیرضا بیشتر انتخاب همسرم بود

    • سارا

      به نظرم اسم زیباییه و یه اسم کاملا بی زمانه یعنی مناسبه هر دوره ای میتونه باشه. هم به پسر خردسال یک ساله میاد هم به یه فرد مسن نود و دو ساله. هم به دکتر و مهندس هم به یه هنرمند و معلم. تبریک میگم اتخابتون برای نام فرزند عالی بوده:)

  8. سارا

    سلام ممکنه درباره نام خانوادگی هم مقاله بذارید. من نام خانوادگیم غلامیه . اسمم ساراست.میخام نام خانوادگیم رو عوض کنم به نظرتون چه فامیلی مناسبه.
    میخام نام فامیلم کوتاه، شیک و فارسی باشه.
    ممکنه چندتا پیشنهاد بدید؟ممنونم

دیدگاهتان را بنویسید